Eri kahvijuomia on melkein yhtä paljon kuin on baristojakin. Eri kahvijuomien määrä ja hienot sanamuunnokset voivat hämmentää kahvilan tiskillä. Tässä artikkelissa kerromme mitä eroa on espressolla, cappuccinolla, latella, americanolla ja flat whitella.
Espresso

Espresso on italialaisella paahtotavalla valmistettu kahvi, joka saadaan aikaan kun lähes kiehuvaa (n. 90°C) vettä viedään sopivalla paineella (7-15 baria) noin 20-25 sekunnin ajan jauhettujen kahvipapujen läpi. Espressoa voi valmistaa muun muassa espressokeittimellä, mutteripannulla tai automaattisella kahvikoneella. Espresso on erityisen suosittua Etelä-Euroopassa kuten esimerkiksi Italiassa, Espanjassa, Portugalissa ja Ranskassa. Espresson kofeiinipitoisuus on vahvempaa kuin muut kahvijuomat. Espresso toimii pohjana useimmille muille kahvijuomille.
Espresso tarjoillaan joko pienestä posliinikupista (n. 80 ml) tai espressolasista. Espresson pienuuden takia se myös jäähtyy nopeasti, eritoten jos kuppi on kylmä. Italialaisissa kahviloissa kuppeja säilytetään usein espressokoneen päällä, jolloin ne pysyvät lämpiminä ja ovat heti valmiita käyttöön. Joissain kahvikoneissa on myös erikseen kupinlämmitin. Kotioloissa kupin voi lämmittää esimerkiksi kahvikoneen höyrysuuttimella ennen kahvin keittämistä.
Täydellisesti onnistuneeseen espresson pinnalle muodostuu tummanruskea ohut kerros, crema. Creman ei teoriassa pitäisi vaikuttaa espresson makuun, mutta ajatellaan, että se on merkki hyvin onnistuneesta espressosta. Crema syntyy, kun espressoa keittäessä vapautuva tiheä hiilidioksidivaahto kiinnittyy kahvin omiin kasvirasvoihin.
Espressosta on useita variaatioita:
- Ristretto (lyhyt) Valmistetaan kuin espresso, mutta vesimäärä puolitetaan.
- Lungo (pitkä) – Laimeampi kuin tavallinen espresso, vesimäärä suurempi (60ml) kuin tavallisessa espressossa (30-40ml)
- Caffè macchiato – Macchiato tarkoittaa “liattua” eli kahvi on “liattu” joko kylmällä tai kuumalla maidolla.
- Tuplaespresso – kaksi annosta yhdessä kupissa
Cappuccino

Cappuccino on suosittu espressopohjainen kahvijuoma, joka tarjoillaan höyrytetyllä maitovaahdolla. Cappuccinoja voi muunnella monin eri tavoin: maidon tilalla voidaan käyttää esimerkiksi kermaa tai kasvismaitoa. Cappuccinon voi myös maustaa kanelilla tai kaakaojauheella. Cappuccino on saanut nimensä 1500-luvulla eläneiden kapusiini-munkkien hupun värin mukaan (italiaksi sana “cappuccio” tarkoittaa huppua).
Ranskassa ja Italiassa cappuccinoa juodaan etenkin aamiaisella croissantin kera. Juoma tarjoillaan n. 150-180 -millilitraisesta paksusta posliinikupista. Cappuccinon pinnalle tehdään maidolla usein kuvioita, joita kutsutaan latte artiksi.
Caffe latte

Caffe latte koostuu yhdestä tai kahdesta espressoannoksesta, runsaasta höyrytetystä maidosta sekä n. 1 cm kevyestä maitovaahdosta. Nimi tulee italiasta: “caffè e latte” tarkoittaa “kahvia ja maitoa”. Latte tarjoillaan korkeasta lasista. Runsaan maidon määrän takia latte on miedomman makuinen, mikä tekee sen ihanteelliseksi makusiirappien käyttöön. Suosittuja latteja kahviloiden loistoilta ovatkin esimerkiksi caramel latte, mocha latte ja vaniljalatte.
Jäälatte

Jäälatte valmistetaan espressosta ja kylmästä maidosta, jotka kaadetaan jääpalojen päälle. Jäälatte on erityisen virkistävä kuumana kesäpäivänä. Viileyden maksimoimiseksi jäälaten espresso voidaan esijäähdyttää tai -jäädyttää. Jäälaten maku voi olla ilman makeutusta liian hapan – usein jäälatteen lisätään joko sokeria tai makusiirappia.
Americano

Americanossa on vain kaksi ainesosaa: espresso ja kuuma vesi suunnilleen seuraavilla suhteilla: ½ espressoa ja ½ vettä tai ⅓ espressoa ja ⅔ vettä. Kerrotaan, että toisessa maailmansodassa Italiassa komennuksella olleet amerikkalaiset sotilaat halusivat hieman kotikutoisempaa kahvia vahvan espresson sijasta, joten he lisäsivät espressoon kuumaa vettä. Näin syntyi americano.
Americanon espresso kannattaa keittää ensin ja vasta sitten lisätä kuuma vesi. Näin espresson crema sekoittuu paremmin veteen tehden mausta pehmeämmän vieden juoman maun lähemmäs amerikkalaista “kotikahvia”.
Flat White

Flat White on tiettävästi peräisin Australiasta – tosin jos uusiseelantilaisilta kysytään vastaisivat he sen olevan peräisin Uusi-Seelannista. Ilmeisesti se kehittyi yhtä aikaa molemmissa maissa samanaikaisesti, kun pikakahvista espressoon siirtyneet kahvinjuojat halusivat jotain samantyyppistä kuin cappuccino (tuohon aikaan cappuccinon vaahtokerros oli pikemminkin vaahtovuori), mutta vähemmällä vaahdolla, eli flattinä.
Flat White alkoi esiintyä kahviloissa 1980-luvulla. Se valmistetaan kaatamalla kevyesti vaahdotettua maitoa tuplaespresson päälle. Cappuccinoon verrattuna siinä on vähemmän maitoa, mikä tuo kahvin maun vahvemmin esille. Flat whitelle käy samankokoinen kuppi kuin cappuccinollekin, eli se tarjoillaan n. 150-millilitraisesta posliinikupista.